Rez ruží po zime


Nie som odborník na ruže a nehanbím sa za to. K týmto nežným a zároveň majestátnym kráskam pristupujem naozaj s rešpektom. Kedysi som ich do záhrad nevysádzala často. Neskôr však prišiel čas, kedy som k nim pričuchla viac počas natáčania relácie a rovnako tak v rámci záhradníckych ciest po zahraničí.  
Dnes som rada, že aj do našej záhrady pribudlo prvých 11 kúskov. Viem však, že je ešte dlhá cesta, ktorú musím prejsť, aby som ich dokonale pochopila.

Romantické záhony v Anglicku – Helmingham Hall


O to viac sa teším, že pri písaní dnešného článku mi výdatne pomohla osôbka, ktorá má s pestovaním ruží bohaté skúsenosti. Je ňou Lucia Chromčíková, ktorá začína vo svojej záhrade už pätnástu sezónu. Ako sama o sebe hovorí – najskôr bola nepoučeným laikom, no neskôr vďaka intenzívnemu hľadaniu relevantných zdrojov a vďaka vyhodnocovaniu informácii získala potrebné vedomosti i skúsenosti. Svoju záhradu vytvorila zo zanedbaného, zarasteného miesta. Dospelo to až do štúdia na Vyššej odborne škole záhradníckej v stredočeskom Mělníku, na odbore záhradnej a krajinnej tvorby. Všetky návrhy ako RosaLum Zahrady sa snaží koncipovať tak, aby kvitli takmer celý rok, boli premenlivé a priateľské i k zvieracím obyvateľom – od hmyzu, cez plazy, vtáky, až po cicavce. V minulom roku sa po prvýkrát odhodlali otvoriť svoju záhradu aj verejnosti v rámci Víkendu otevřených záhrad. Jej tvorbu môžete nájsť rovnako tak na sociálnych sieťach, ako je Instagram, či Facebook.


Čo sa v článku dozviete?

Kedy rezať ruže?
Je potrebné poznať tip ruží pred rezom?

Aké sú najčastejšie chyby pri reze ruží?
Aké ruže patria k obľúbeným  pani Lucie?



Lucia, ako je to teda prosím s termínom rezu u ruží?

Často sa v súvislosti s termínom rezu ruží udáva pravidlo, že je vhodné ruže rezať vtedy, keď začína kvitnúť zlatovka (Forsythia), ľudovo obvykle nazývaná „zlatý dážď“. Ako základ je toto pravidlo dobré, ale je vhodné aj pozorovať a vyhodnocovať. V mojom širšom okolí sa v posledných rokoch stáva, že zima nastupuje neskoro a najväčší mráz prichádza až vo februári, v marci. Ak ruže s nakvitaním zlatovky nerašia, netreba sa ponáhľať a svoj čas v záhrade môžete využiť trebárs na vypletie miest so skorými cibuľovinami. Ak ruže rašia ešte pred zlaticami, rozhodnutie je na Vás, podľa doterajších skúseností s obvyklým priebehom počasia na Vašom konkrétnom mieste. Ak aj ruže narašia skôr, ešte to neznamená problém. Keď ich režete neskôr: samotnú ružu to zásadne neohrozí. Len svoju na jeseň nazbieranú energiu už vydala na vyrašenie (tým myslím už rozvinuté listy) a po ostrihaní bude začínať znova, so zmenšenou zásobou energie. Takže v takejto situácii je vhodné ružu dostatočne prihnojiť, inak sa benefit rezu až po odoznení mrazov stráca a ruža začiatkom sezóny bude ešte menšia, než by bola v prípade skoršieho rezu.

Pridaj komentár

BIELIKOVA ZÁHRADY
© 2024 - Bielikova.com | Všetky práva vyhradené | Created by webyashopy.cz
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram