Trvalky v tieni stromov a stavieb

ČO SA DOZVIETE?
  • Ako môžeme vnímať tieň?
  • Aké rastliny vysádzať na takéto miesta?
  • Na čo si treba dávať pozor?
  • Čo rastie pod orechom?

Tento článok som mala v pláne napísať pomerne dlho, nakoľko sa ma často pýtate, či môžete niečo vysadiť pod stromy, k stromom, k budovám, do polotieňa, či tieňa. No a dnes sa budem venovať práve týmto rastlinám. Existuje veľké množstvo takýchto druhov a boli by sme tu asi dlho, ak by som mala vypisovať všetky. Preto sa dnes pozrieme na tie, ktoré sú moje obľúbené.

Nie je tieň ako tieň – to je snáď každému jasné a iné podmienky budú určite pod malou jabloňou s priemerom 4 m, iné pod statnou lipou, košatým orechom, či starým smrekom. Nejedná sa len o tieň samotný, ale aj o vlhkosť pôdy. Mnohé rastliny neznášajú práve sucho, aké sa nachádza napríklad pod smrekmi / ihličnanmi.
Aj tu platí to, že by sme mali rastliny vyberať podľa toho, aké podmienky doma máme a nesnažiť sa ich teda prispôsobovať na možno nehostinné prostredie. Lepšie povedané – na podmienky, ktoré im jednoducho nesvedčia.
Napríklad priamo pod takým smrekom s hustou korunou sa nebude dariť veľkému počtu rastlín. Osobne by som možno meter a pol až dva od kmeňa vysadila pár koreňov brečtanu, vinky alebo zaujímavej pôdopokryvnej trvalky s názvom Waldsteinia, ktorá dobre znáša aj suchšie miesta v tieni a nechala by som ich žiť svojim životom. Nečakajte však, že pod hustými ihličnanmi dosiahnete efekt hustej výsadby pod celou korunou. Takéto miesto nechávam premulčované kôrou, šiškami daného druhu alebo len ihličím.  

Waldsteinia v podraste stromov.

Pridaj komentár

BIELIKOVA ZÁHRADY
© 2024 - Bielikova.com | Všetky práva vyhradené | Created by webyashopy.cz
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram